Dobro došli! - Bine ati venit in Croatia!

Informatii utile

Croatia este situata in Peninsula Balcanica in zona centrala a Europei. Are numerosi vecini: Slovenia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Italia. Teritoriul sau continental este impartit in doua parti, datorita iesirii la Marea Adriatica pe care Bosnia si Hertegovina o are la Neum. CROATIA este cea mai complexa destinatie de vacanta.

De-a lungul secolelor, artisti si arhitecti italieni si-au lasat amprenta in Dalmatia si Istria, iar arta si arhitectura gotica si renascentista minunata se numara printre gloriile coastei Adriatice.

Statiunile Istriei dispun de facilitati turistice moderne si impresionante situri arheologice.

Riviera golfului Kvarner este populara de pe vremea Austro-Ungariei, iar insulele ei sunt variate si includ oaze precum Krk, Rab, Pag.

Dalmatia de Nord, se remarca prin porturile in stil venetian, precum frumusetile naturale - lacurile si cascadele din parcul National Krka, arhipelagul Kornati, Paklenica.

Dalmatia centrala are o cultura bogata, o coasta splendida si insule renumite cum ar fi Hvar,Brac, Vis.

Dalmatia de Sud se mandreste cu orasul-fortareata Dubrovnik, cel mai frumos oras din Adriatica, iar in largul coastei se afla unele dintre cele mai incantatoare insule ale Croatiei, Mljet, cu lacurile sale gemene si Korcula, locul de nastere al lui Marco Polo.

Capitala: Zagreb(779.000 locuitori)

Suprafata: 56,6 mii km2

Limba: croata

Moneda oficiala: 1 kuna (HRK) = 100 lipa 1 EUR ~7.5 kuna

Populatia: 4,4 mil locuitori

Ora locala: CET (RO - 1hr)

Orasele principale: Zagreb, Opatja, Rijeka, Split, Zadar, Dubrovnik

Structura etnica: Croati - 78%, Sarbi - 12%, altele - 10%

Prefix telefonic: +385

Unitati administrative: 20 judete: Krapina-Zagorje, Sisak-Moslavina, Karlovac , Varazdin, Koprivnica-Krizevci, Bjelovar-Bilogora, Primorje-Gorski Kotar, Lika-Senj, Virovitica-Podravina, Pozega-Slavonia , Brod-Posavina, Zadar, Osijek-Baranja, Sibenik-Knin, Vukovar-Srijem, Split-Dalmatia, Istria, Dubrovnik-Neretva, Medimurje si orasul independent: Zagreb.

Clima: regiunea de coasta are clima mediteraneana, temperatura medie vara 26-30℃, iarna 5-10℃; in august temperatura apei este de 25℃ iar in februarie de 12℃;in interiorul continentului, clima este temperat continentala.

Date geografice: litoralul adriatic de peste 1700 km cuprinzand Coasta Istriei si Dalmatiei, adapostit de Alpii Dinarici; 1185 de insule de-a lungul coastei din care 67 sunt locuite; 8 Parcuri Nationale: Arhipelagul Kornati, Plitvice, Mljet, Brijuni, Krka,North velebit,Risnjak,Paklenika; spre est, o zona de podis si depresiune (Slavonia) axata pe vaile Dravei si Savei(afluenti ai fluviului Dunarea) completeaza peisajul croat.

Schimb valutar: banci, case de schimb valutar,posta, agentii de turism, hoteluri, campinguri; bancomate sunt in fiecare oras.De preferat a se face schimbul valutar la casele de schimb sau oficiile postale deoarece la hotel si magazine(cele care accepta plata in euro) se percepe comison de 2-3%. Carti de credit acceptate: American Express, Mastercard,Visa.

Cumparaturi: dintre produsele tipic croate recomandam: dantela din Pag si Hvar; piese de ornament/ folosinta zilnica din coral, scoica, lemn, sticla,lut, piele. Delicatese: cascaval din Pag, Lika, sunca dalmata, peste sarat, masline, vinuri de calitate superioara din zonele viticole Peljesac, Istria, Dakovo, Ilok.

Bucataria croata

Bucataria Croatiei este este cunoscuta ca o bucatarie variata pe mai multe regiuni inca din timpurile Proto Slavice. Diferentele care apar in selectarea ingredientelor si variatele moduri de preparare sunt evidente atunci cand compari partea continentala cu cea de coasta. Cea continetala este tipica Proto Slavica cu influente din cele mai faimoase bucatarii ale Ungariei, Vienei si Turciei. Bucataria de pe coasta Dalmatiei a fost influentata de cea Greaca, Romana si cea Mediteraneeana a Italiei si Frantei. Cu siguranta va satisface si cele mai exigente gusturi.

Croatia se poate lauda deasemenea cu o serie larga de vinuri excelente - sunt in mod uimitor peste 700 de tipuri diferite de vin cu origine geografica protejata, coniacuri, sucuri de fructe, bere si ape minerale. In partea de Sud oamenii beau "bevanda" , vin rosu bogat in miresme amestecat cu apa, in timp ce locuitorii din Nord-vest consuma "gemist" un vin sec amestecat cu apa minerala.

Bucataria traditonala a Istriei ispiteste ochii, nasul si papilele gustative si este o bucatarie cu experienta de prima clasa mai ales cand este servita cu selectele vinuri ale Istriei. In zilele noastre aceasta este rezultatul numeroaselor schimbari care au avut loc in Istria, precum si influenta natiilor care, pentru un timp scurt sau lung au locuit in Istria de obicei ca si cuceritori.

Cultura:

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective din Croatia:

- Centrul istoric din Dubrovnik (1979, 1994)

- Centrul istoric si Palatul lui Diocletian din Split (1979)

- Parcul national Plitvice (1979, 2000)

- Biserica Euphrasius si centrul istoric din Porec (1997)

- Orasul vechi Trogir (1997)

- Catedrala Sf.Iacob din Sibenik (2000)

Circulatie: se circula pe partea dreapta a soselei. Starea generala a drumurilor este buna.Viteza legala maxima este de 50 km/h in localitati; 80 km/h in afara localitatilor si 130 km/h pe autostrazi. Folosirea fazei scurte este obligatorie si pe timp de zi. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenta alcoolului atrage plata unei amenzi si retragerea permisului de conducere. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie. Pe teritoriul Croatiei este interzisa utilizarea atat a detectoarelor de radar, cat si a aparatelor antiradar.

In interval de 5 ani in Croatia s-au construit 800 km de autostrada. La intrarea pe autoastrada se va lua un tichet de la aparatele special montate si pe baza acelui tichet, in functie de numarul de kilometri parcurs, se va plati la iesirea de pe autostrada.In Croatia ca si in Serbia se poate plati si in euro, cu mentiunea ca in Croatia se poate da rest atat in euro cat si in kuna la cursul oficial(nu se percepe comision)

Inchirieri masini: conducatorul trebuie sa fi implinit minim 23 de ani, iar permisul sa fie valabil de minim 2 ani.

Transport cu bac: informatii despre orarul de circulatie al bacurilor dinspre/spre continent gasiti la www.jadrolina.hr

Numere de urgenta:

In cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta :

- politia: 92

- pompierii: 93

- ambulanta: 94

Conditii de intrare in tara: este nevoie de pasaport sau carte de identitate valabile minim 6 luni (pentru detalii puteti accesa site-urile www.mae.ro sau www.politiadefrontiera.ro).


Drumuri principale in Croatia

- A1 (E65/E61): Zagreb - Split (Karlovac - Gospic - Zadar - Sibenik), 380 km

- A2 (E59): Zagreb - Macelj (Krapina) 60 km

- A4 (E71): Zagreb - Gorican (Varazdin - Cakovec), 97 km

- A6 (E65): Zagreb - Rijeka (Karlovac) 144 km

- A3 (E70): Bregana - Zagreb - Lipovac (Kutina - Nova Gradiska - Slavonski Brod - Zupanja), 270 km

- A8 and A9 (E751): Umag - Kanfanar - Vodnjan, 65 km; Rijeka - Kanfanar - Vodnjan, 81 km

- D1 (E71): Karlovac - Split (Plitvice Lakes National Park - Gracac - Knin - Sinj)

- D8 (E65, Jadranska magistrala): Rijeka - Dubrovnik (Senj - Zadar - Sibenik - Split - Makarska - Ploce)


Taxa de autostrada(tarif informativ):

- Zagreb - Split: 157 kuna

- Zagreb - Macelj (Krapina): 10 kuna

- Zagreb - Gorican (Varazdin): 45 kuna

- Zagreb - Rijeka: 56 kuna

- Bregana - Zagreb: 5 kuna

- Zagreb - Lipovac: 92 kuna

- Ucka Tunnel (Rijeka - Pazin): 28 kuna

- Taxa de pod pentru Insula Krk: 30 kuna


CUM AJUNGEM IN CROATIA?


- CU AVIONUL

Aeroporturi internationale:Dubrovnik(18 km sud-est de Dubrovnik), Pula ,Split(la 12 km vest de Split) ,Zadar(la 9 km de Zadar in regiunea Zemunik) ,Zagreb(la 11 km sud-est de Zagreb),Rijeka(la 15 km sud-est de Rijeka)


- CU MASINA

Pentru calatoria in Croatia, va trebuie cartea verde si un permis de conducere valid. Taxa de trecere se percepe pe autostrazi si semi-autostrazi, si pe poduri.

Pentru a ajunge in Croatia avem urmatoarele variante:

1. Droabeta Turnu-Severin-Belgrad-Zagreb. Drumul prin Serbia este foarte bun si ne ofera o imagine suberba a defileului Dunarii.

2. Arad-Szeged-Pecs-Barcs -Zagreb